60-80
4
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea', oftewel de gele zuiltaxus, is een prachtige variant van de gewone Taxus. Deze zuilvormige plant is ideaal voor het creëren van een unieke, kleurrijke haag of als solitaire blikvanger in uw tuin. Met zijn opvallende gele naalden onderscheidt deze Taxus zich duidelijk van de standaard groene soorten, en zorgt zo voor een levendige uitstraling in uw tuin.
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea', ook wel bekend als de gele zuiltaxus, is een aantrekkelijke en veelzijdige haagplant. Deze langzaam groeiende, groenblijvende plant is geschikt voor zowel haag- als solitaire beplanting en voegt met zijn opvallende groen-gele loof een vleugje kleur toe aan uw tuin. De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is winterhard en kan goed gedijen in uiteenlopende bodemsoorten en standplaatsen.
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' onderscheidt zich door een aantal bijzondere kenmerken:
Graag geven wij een aantal tips betreffende het aanplanten en verzorgen van een Taxus ‘Fastigiata Aurea’. Door deze tips op te volgen weet u zeker dat u lang van uw Taxus ‘Fastigiata Aurea’ kunt genieten.
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is een veelzijdige plant die zowel in de zon, halfschaduw als schaduw kan groeien. In de zon zullen de gouden en gele kleuren in het loof het meest opvallend zijn. In de schaduw zullen deze kleuren iets minder intens zijn, maar nog steeds aanwezig.
Qua grondsoort is deze Taxus niet kieskeurig. De plant kan groeien in alle grondsoorten, mits deze goed gedraineerd zijn. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede grondbewerking, zodat de plant goed kan aarden en groeien. Let op dat de bodem niet te droog is, want de Taxus heeft wel voldoende vocht nodig.
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' kan het beste geplant worden in het najaar of het vroege voorjaar, wanneer de plant in rust is. Zorg voor een goed doorlatende grond en een geschikte locatie, zoals in de schaduw, halfschaduw of zon. Een goed gedraineerde grond is essentieel om wortelrot te voorkomen. Geef de plant na het aanplanten voldoende water, zodat deze zich goed kan wortelen in de nieuwe omgeving.
Bij het planten van de Taxus in haagvorm is het belangrijk om een juiste plantafstand te hanteren. Houd rekening met een afstand van 3 tot 5 planten per meter, afhankelijk van de gewenste haagdichtheid en hoogte.
Hoewel snoeien niet nodig is voor deze soort, kunt u de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' naar wens vormgeven of de grootte beperken. Indien u de plant als haag gebruikt, snoei deze dan 1 keer per jaar tussen mei en september om een strakke vorm te behouden. Gebruik hiervoor een scherpe heggenschaar en snoei bij voorkeur op een bewolkte dag. De Taxus is een langzaam groeiende plant, dus snoei met beleid en geduld. Indien u de plant solitair gebruikt, is snoeien niet nodig, tenzij u een specifieke vorm wenst te creëren.
Het is van belang om de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' op de juiste manier water te geven, zodat de plant in optimale conditie blijft. De gele zuiltaxus heeft een gemiddelde waterbehoefte, en het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Het is aangeraden om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme en droge perioden. Hierbij is het beter om de plant grondig water te geven, zodat het vocht diep in de bodem doordringt en de diepe wortels van de plant bereikt. Op deze manier kan de Taxus zich gezond en sterk ontwikkelen.
Het bemesten van de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea', ook wel Ierse Taxus genoemd, is een belangrijk aspect voor het behoud van een gezonde en mooie haag. Wij raden aan om deze gele zuiltaxus twee keer per jaar te bemesten: in het vroege voorjaar (rond maart) en in de zomer (rond juni of juli). Gebruik hiervoor een langzaam vrijkomende (organische) meststof die speciaal is ontwikkeld voor coniferen en hagen.
Strooi de mestkorrels gelijkmatig rondom de planten en zorg dat ze niet in direct contact komen met de stammen om brandplekken te voorkomen. Geef na het bemesten de haag voldoende water om ervoor te zorgen dat de meststof goed in de grond doordringt en de wortels van de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' de voedingsstoffen kunnen opnemen. Zo blijft uw haag gezond, sterk en mooi van kleur.
Vergeet niet dat de 'Fastigiata Aurea' een langzame groeier is, waardoor het weinig onderhoud nodig heeft en u gedurende lange tijd kunt genieten van een prachtige, gestructureerde tuin. Een ander voordeel van deze gele zuiltaxus is dat hij zeer geschikt is voor vormsnoei, waardoor u de plant kunt vormen naar uw eigen creatieve ideeën. Bovendien is de Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' ook tolerant voor schaduwrijke omstandigheden, wat hem perfect maakt voor het gebruik in diverse tuinontwerpen.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ kan over het algemeen tussen de 4 en 6 meter hoog worden, maar is door middel van snoei makkelijk in een gewenste hoogte te houden.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ wordt over het algemeen ongeveer 1 meter breed, maar is door middel van snoei in een gewenste breedte te houden.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ kan in vrijwel elk type bodem goed groeien, zolang de grond maar niet te nat is en voldoende vochtdoorlatend.
Een Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ kan groeien in zowel de volle zon, halfschaduw als volledige schaduw.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ staat in de maanden april en mei in bloei.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ is een vrouwelijke plant en daardoor vruchtdragend. De vruchten komen in de vorm van kleine, rode besjes.
De winterhardheid van de Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ is USDA zone 6b, -17,8°C / -20,5°C. Bekijk het overzicht van de winterhardheidzones hier.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ is een groenblijvende tuinplant.
De Taxus baccata ‘Fastigiata Aurea’ groeit 10-20 cm per jaar.
De Taxus baccata 'Fastigiata Aurea' is een prachtige, unieke plant die uw tuin een bijzondere uitstraling geeft. Deze soort heeft een slanke, opgaande groei en prachtige goudgele naalden. De plant is zeer onderhoudsvriendelijk en kan zowel als solitair of als haag worden ingezet. Met de 'Fastigiata Aurea' bent u verzekerd van een stijlvolle toevoeging aan uw tuin.