Welke haagplanten kun je stekken?
Je kent het wel: je bent zo tevreden over die mooie haag in jouw tuin dat je er eigenlijk nog meer van wilt hebben. Waarom zou je dan nieuwe haagplanten kopen of ze inzaaien als je ze ook zelf kunt vermeerderen? Velen van de lezers zullen nu denken: nee, mij niet gezien. Ik ga toch niet moeilijk doen als het makkelijk kan? Dat is een optie. Maar er zijn genoeg mensen die deze blog lezen en misschien zelfs hardop zeggen: “Wat er ook gebeurt, maar ik ga vandaag nog mijn haagplant stekken.” En daar gaat deze blog over. Wat stekken is, hoe je het kunt aanpakken en wanneer. En met welke haagplanten dit goed kan. Niet onbelangrijk natuurlijk. Lees je mee?
Wat is stekken en hoe werkt het?
Bij stekken vermeerder je een plant. Dit doe je door een klein deel van een volwassen plant af te knippen en dit tot een nieuwe plant te laten uitgroeien.
Stekken heeft een aantal voordelen
- de nieuwe plant heeft exact dezelfde eigenschappen als de volwassen plant;
- het is goedkoper dan nieuwe planten aanschaffen.
Ook heeft stekken een nadeel
Vertel. Nou, stekken is veel meer werk dan een nieuwe haagplant kopen en deze in de grond zetten. Of zaadjes in de grond stoppen. En realiseer je goed dat je 0,0 garantie hebt dat het een succes wordt. Het is afhankelijk van nogal veel factoren. Niet de minste: dat je ook een beetje geluk moet hebben. En veel geduld niet te vergeten.
Stekken kan op veel manieren
Er zijn een aantal manieren om haagplanten te stekken: bijvoorbeeld in de zomer (zomerstek) en in de winter (winterstek). En er zijn verschillende delen van de planten die gebruikt worden voor het stekken. Soms stek je met een uitgegroeide scheut, een andere keer stek je met een stukje wortel. Dat is helemaal afhankelijk van de plantsoort. Bij sommige planten is het van belang optimale omstandigheden te creëren door het stekje in een kweekkas wortel te laten schieten. Het is hierbij zaak dat het stekje niet gaat schimmelen, doordat het te veel water krijgt.
Welke populaire haagplanten kun je stekken
Je weet nu globaal hoe je het stekken moet aanpakken. Heel handig. Maar nog weet je niet bij welke haagplanten het kan. Dat gaan we je vanaf hier vertellen. We bespreken het stekken van de zeer populaire haagplanten: de Thuja, de Liguster en de Laurierkers. Wat niet wil zeggen dat andere haagplanten niet geschikt zijn om te stekken, maar bij deze is het in ieder geval zeer goed mogelijk. Wil je weten of jouw haagplant ook gestekt kan worden, vraag het dan onze klantenservice.
Thuja of Levensboom stekken
In de lente neem je eenjarige scheuten van minimaal 10 centimeter lang en ruim 5 millimeter dik van de zijtakken van de Thuja. Leg ze helemaal onder water in een bakje. Je zult zien dat deze stekjes vrij gemakkelijk wortels vormen. Leg of zet ze daarna in een kweekbak met potgrond of stekgrond en wachten maar.
Het stekken van de Laurierkers (Prunus Laurocerasus)
Aan het einde van de lente of in de herfst snij je halfhoutige stekken af van de Laurierkers. Zet de stekken in speciale stekgrond en voeg een beetje schimmelwerend middel toe. Dit bevordert de groei van de wortels. De stekjes houden van een warme (ongeveer 18 graden) en vochtige omgeving. Als de eerste wortels en knoppen ontstaan, kun je de stekken in een pot verder opkweken.
De haagplant Liguster (Ligustrum) stekken
De Liguster stek je het beste in de winter. Knip een stuk van het houtige deel van ruim 10 centimeter af. Behandel de stekken met wat schimmelwerend middel. Bind de stekjes bij elkaar en leg ze in de koelkast of zet ze buiten in een potje. Let op: ze mogen niet bevriezen. In de lente zet je de stekjes in een kweekpotje. Dan gaan ook pas de wortels groeien. Dus geen paniek. Geef ze in deze periode voldoende water en heb geduld.
Verzekerd zijn van een goed resultaat?
Wij schreven het al dat het resultaat ook tegen kan vallen. Stekken is namelijk van veel dingen afhankelijk. Als u zeker wilt zijn van een goed en mooi resultaat – en bovenal snel – koop dan nieuwe haagplanten. Succes verzekerd.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen?
Wil je meer weten over het stekken van je haagplanten en welke hiervoor geschikt zijn?
Neem dan meteen contact op met onze klantenservice via 085 002 18 52 of [email protected].