Vaste planten snoeien
Wanneer de zomer ten einde loopt ontstaat vaak de vraag hoe en wanneer vaste planten gesnoeid moeten worden. Hoewel we allemaal de uitspraak "snoeien doet bloeien" kennen, zijn de meeste mensen huiverig als het gaat om snoeien. Bang om de tuinplant te beschadigen en het volgende groeiseizoen niet meer uitloopt.
Toch hoef je bij het snoeien van vaste planten hier niet bang voor te zijn. Het juiste tijdstip van snoeien is daarentegen belangrijker dan de manier waarop vaste plant wordt gesnoeid. Met onderstaande instructies kun je jaar in, jaar uit genieten van prachtige tuinplanten.
Hoe vaste snoeien
Een vaste plant kun je gemakkelijk terugsnoeien met een snoeischaar of heggenschaar. Hierbij knip je de verdorde bladeren en stengels zo'n 5 cm boven de grond terug. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste direct worden weggesnoeid. Verwijder hierbij de gehele bloemstengel om nieuwe bloei te stimuleren.
Een kleine groep vaste planten (zoals bijvoorbeeld de Sedum en Schoenlappersplant) zijn bladhoudend en hoeven daardoor nauwelijks gesnoeid te worden. Enkele de lelijke, bruine bladeren verwijderen is genoeg om een frisgroene tuinplant te creëren.
In het voorjaar of najaar snoeien?
Aangezien de meeste vaste planten bladverliezend zijn krijgt het blad in de nazomer en herfst een bruin tot gele kleur. Naarmate de winter dichterbij komt zal het blad steeds verder verdorren en de tuinplant zich klaarmaken om ondergronds te overwinteren. Veel mensen vinden dit verdorde blad niet mooi en snoeien de plant terug, niet wetende dat ze eigenlijk de natuurlijke jas van de tuinplant weghalen. De verdorde bladeren beschermen de tuinplant namelijk bij (strenge) vorst in de winter. Aangezien we in Nederland en België zelden strenge winters hebben gaat dit in de meeste gevallen goed, maar mochten we een koude winter krijgen dan hebben de gesnoeide vaste planten (in het najaar) meer kans op vorstschade.
Wil je kiezen voor de meest 'veilige' optie? Snoei dan in het vroege voorjaar de vaste planten terug, net nadat de ergste vorst voorbij is. Bij veel vaste planten zul je merken dat de verdorde bladeren en stengels los op de grond liggen, rondom de kern van de plant. Door middel van een (plastic) hark kun je eventueel voorzichtig de vergane bladeren verwijderen. Let hierbij op dat je de nieuwe uitlopers niet beschadigt. Taaiere stengels kunnen het beste met een snoeischaar worden weggeknipt.
Zomersnoei
Hoewel deze vorm van snoei relatief onbekend is kan deze bij sommige vaste planten goed worden toegepast. De reden van snoei ligt alleen iets anders dan bij de voorjaars- of najaarssnoei. Wanneer vaste planten na de bloei direct worden teruggesnoeid (5-10 cm boven de grond), zal de tuinplant nieuwe uitlopers vormen. In de meeste gevallen vormt de tuinplant ook nieuwe bloemknoppen waardoor je niet één, maar twee keer kunt genieten van de bloeiperiode. Wel is het zo dat de tweede bloei vaak minder rijkelijk is dan de eerste bloeiperiode.
Op de kwekerij wordt deze vorm van snoei ook vaak toegepast omdat hierdoor het wortelgestel extra wordt gestimuleerd en de vaste plant meer uitlopers vormt (zwaardere kwaliteit). Het enige nadeel is dat de tuinplant er korte tijd minder aantrekkelijk uitziet door het snoeien.
Vuistregels vaste planten snoeien:
- Snoei vaste planten altijd in het voorjaar;
- Snoei bij bladhoudende vaste planten enkel de bruine verdorde bladeren weg;
- Snoei bij alle bloeiende vaste planten de uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk weg om nieuwe, extra bloei te stimuleren;
- Door in de zomer te snoeien, direct na de eerste bloeiperiode, kan een tweede bloeiperiode worden gestimuleerd (niet noodzakelijk).