TIPS - Hoe vaak en hoeveel water geef je nieuwe planten?
Het zal je maar gebeuren. Je hebt nieuwe planten gekocht en een hele zaterdag en zondag eraan besteed om ze goed te verdelen over en te planten in je tuin. Ze staan mooi te shinen. Je bent trots en blij dat deze klus weer geklaard is. Maar opeens – na een paar dagen – hangen de nieuwe aanwinsten erbij alsof ze dood zijn… En erger nog: sommige zijn al dood. Hoe kan dat nu? Je hebt ze toch genoeg water gegeven?! Dat lijkt zo makkelijk, maar water geven komt nogal precies bij de meeste planten. Geef je ze te veel of te weinig, dan kan het zomaar einde verhaal zijn. We geven je in deze blog een aantal tips over het geven van water bij nieuwe planten.
Oppervlakkig water geven heeft geen nut
In de lente en het voorjaar hebben nieuwe planten veel water nodig. Zeker als het niet veel regent, zul je zelf goed moeten opletten en geregeld de planten van water moeten voorzien. Bij bomen en struiken gaat dit nog veel harder, omdat het vocht uit de vele bladeren meer verdampt dan de wortels water kunnen opnemen. Denk er dus aan dat je genoeg water geeft. Dus niet even besprenkelen met een tuinslang, zodat alleen de bovenste laag aarde wat nat wordt, maar juist ervoor zorgen dat het water ook de wortels bereikt. Dit kort water geven is sowieso niet verstandig doordat de plant om te overleven geen diepe wortels meer maakt maar alleen heel oppervlakkige. Je kunt je voorstellen dat dit op de langere termijn met droog weer steeds opnieuw voor dezelfde problemen zal zorgen.
Hoe moet je dan wel de nieuwe planten bewateren?
Wat je beter kunt doen is het volgende. Geef eens in de paar dagen flink veel water; echt een grote hoeveelheid. Zodat de aarde door en door nat is en je ervan op aan kunt dat het vocht bij de wortels is gekomen. Controleer dit af en toe. Hoe? Laat het water eerst ongeveer een uur in de grond trekken. Neem dan een schop en graaf wat grond weg. Is de aarde op een diepte van ongeveer 25 centimeter ook nog vochtig? Dan heb je genoeg water gegeven.
Wij raden aan om voordat je de kluit in de grond stopt, de complete kluit onder te dompelen in een grote kuip met water. Zo geef je de nieuwe planten meteen een flinke hoeveelheid vocht mee de grond in. En weet je dus zeker dat de wortels de eerste tijd genoeg water hebben.
Iets wat ook wil helpen is het graven van een greppeltje rondom de nieuwe aanplant. Zeker als de aarde heel droog is, is dit verstandig om te doen. Op deze manier stroomt het water niet weg en kan het op zijn gemak doordringen tot de wortels.
Een laag mulch op de grond tussen de planten leggen, helpt ook tegen uitdroging. De mulch houdt het water vast, waardoor het langzaam kan zakken. Mooie bijkomstigheid van de mulch: onkruid zul je hier zelden of nooit zien.
Hoeveel water moet ik mijn nieuwe plantjes geven?
Hoeveel is veel? Ja, dat is een heel goede vraag. Dit is namelijk verschillend. Het ligt helemaal aan de plant, aan de bodemsoort, in welk jaargetijde we zitten en of het geregeld regent. Want in dat laatste geval hoef je dan natuurlijk maar heel weinig of zelfs geen water bij te geven.
Je kunt regelmatig de grond checken zoals we hierboven hebben beschreven. Dan weet je of de wortels genoeg vocht tot hun beschikking hebben. Wat ook belangrijk is – en dat weten veel mensen niet – dat je niet te lang moet wachten om de volgende keer water te geven. Want kurkdroge aarde neemt minder goed water op dan nog een beetje vochtige grond.
Nieuwe vaste planten geef je ongeveer 1 liter water. Bij struiken en heesters is dit ongeveer 5 liter per plant. En heb je bomen of grote struiken geplaatst, kunnen die wel 10 liter per boom of struik gebruiken. Zoveel water hebben ze natuurlijk niet nodig als het net geregend heeft.
Wanneer moet ik mijn nieuwe planten water geven?
Zitten we in de zomer en is het erg heet, geef dan iedere dag water. Het liefst later op de avond als het niet meer zo warm is. Is het een zonnige lente of zijn er vooral bewolkte zomerdagen, beperk het water geven dan tot om de twee of drie dagen. In het voorjaar en op bewolkte wisselvallige zomerdagen, geef dan water om de drie of vier dagen.
Vanaf ongeveer eind oktober tot eind februari zijn de planten in winterrust en regent het genoeg. Daarom hoef je in die periode geen extra water te geven. Is de grond erg droog en is er geen regen op komst, dan is ons advies wel een beetje water te geven.
Hoe geef ik water aan planten in potten, kuipen of bakken?
Planten in de volle grond kunnen natuurlijk in de meeste gevallen terugvallen op een ‘greep’ uit het grondwater als ze te weinig vocht krijgen. Dat is bij planten in bakken, potten of kuipen niet het geval. Ze hebben alleen het water van de pot, bak of kuip zelf. Het is ook hier het beste om de grond altijd vochtig te houden. Controleer dit regelmatig. Op hete zomerdagen is het van belang dat je een aantal keren per dag water geeft. Het hoeft dan geen enorme hoeveelheid te zijn. Het is sowieso verstandig om een schaal eronder te zetten. Het meeste water zal namelijk meteen ‘verdwijnen’ door de gaten in de bodem van de pot. Als er een schaal onder staat, kunnen de wortels het opnemen op het moment dat ze het nodig hebben.
Zoals we al schreven is het best lastig om algemeen te vertellen hoeveel water er nodig is voor een bepaalde plant. Check daarom regelmatig de grond. En als je twijfelt, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je vertellen wat verstandig is om te doen bij welke plant.