Schaduwrijke tuin opvrolijken
Heb je niet zo’n groene vingers en kun je wel wat tuinhulp gebruiken? Lees dan snel onderstaande tips en leer hoe je in ‘no time’ zelf de schaduwrijke border in je tuin kunt opvrolijken. Ook voor jou is een bloeiende en kleurrijke tuin op een schaduwrijke plek mogelijk!
Bijna iedere tuin kent wel wat plekken die minder bedeeld zijn met de zonnestralen. Hoewel de meeste planten verlangen naar een plekje in de zon, zijn er diverse tuinplanten beschikbaar die ook goed vertoeven op een plek in de (half) schaduw. Er zijn verschillende bloeiende vaste planten die de donkere plekjes in je tuin, balkon of terras kleur kunnen geven. Door deze vaste planten te combineren met bijvoorbeeld schaduwminnende siergrassen (eventueel groenblijvend) kan jaarrond een kleurrijk geheel worden gecreëerd.
Zet de bloemetjes maar vast buiten!
Het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla) is een prachtige vaste plant met kleine blauwe bloempjes die het goed doet op een plek in de (half) schaduw. De plant kan in een border worden gebruikt maar ook in een pot voor op het balkon of terras. Wil je nog meer spektakel? Kies dan de Brunnera macrophylla 'Jack Frost'. In veel opzichte in deze plant hetzelfde als de ‘gewone’ Brunnera, maar deze soort heeft een prachtige witgrijze gloed over het blad. Naast de bloeiwijze vormen de bladeren mede een grote sierwaarde.
In combinatie met de Geitenbaard (Aruncus) die tevens schaduwminnend is, kan een leuke border worden gemaakt. Het prachtige geveerde blad van de Geitenbaard in combinatie met de crèmewitte bloempluimen tovert de schaduwrijke border meteen om tot een kleurenfestijn. De Geitenbaard is in verschillende hoogtes verkrijgbaar en daardoor geschikt voor in zowel grote als kleine tuinen.
Om de schaduwrijke vaste planten border jaarrond kleur te geven kan het Leliegras (Liriope) worden gebruikt. Ga hierbij voor de cultivar Liriope muscari ‘Moneymaker’, deze bloeit namelijk beter en rijker (met paarse bloemen). Deze vaste plant die veel ‘looks’ heeft van een siergras heeft langwerpige en speelse, groene bladeren. Bijkomend voordeel is dat deze vaste plant in de winter zijn blad behoudt en daardoor jaarrond een sierwaarde vertegenwoordigd in je tuin!
Andere vaste planten voor in de schaduw
- Schildblad (Darmera peltata)
- Kruiskruid (Ligularia przewalskii)
- Longkruid (Pulmonaria angustifolia 'Blue Ensign')
- Schout bij nacht (Rodgersia aesculifolia)
- Schuimbloem (Tiarella cordifolia)
- Tellima (Tellima grandiflora)
- Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)
- Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum 'Ingwersen's Variety')
Mocht je meer opzoek zijn naar een bodembedekker voor in de schaduw die ook nog bloeit, dan zijn de Maagdenpalm (Vinca), Schaduwkruid (Pachysandra) of Dwergmispel (Cotoneaster) zeker iets voor jou! Alle drie zijn wintergroen en hebben een kruipende groeiwijze waardoor onkruid geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Naast de schoonheid van deze plantjes zijn ze dus ook erg functioneel. Daarnaast kunnen kleine zoogdieren zoals de egel zich goed schuil houden tussen deze plantjes waardoor je naast alle flora ook het fauna een handje helpt.
Blad-tastisch!
Hoewel we meestal denken aan bloemen om je tuin te kleuren, zijn er ook diverse schaduwminnende planten die erg mooi zijn door het blad. Denk hierbij aan de klassiekers zoals de Hosta en Varen. Het blijven schitterende planten die het altijd goed doen in de schaduw en zich makkelijk laten combineren met andere bloeiende en schaduwminnende vaste planten. Een andere optie om kleur te creëren in een schaduwrijke border is het gebruik van siergrassen. Neem nu de Carex oshimensis 'Evergold' (Zegge). Dit siergrasje heeft een prachtige groeiwijze en heeft geelbonte bladeren. Het gras behoud het hele jaar zijn bladeren en zorgt dus ook in de wintermaanden voor kleur in je tuin!