Maak de mooiste kerststukjes van je eigen haagplanten
Haagplanten in je tuin doen het altijd goed. Ze zijn mooi, geven een lekkere geur af, trekken vogels en andere diertjes aan, zorgen voor privacy en houden wind en inbrekers tegen. Waar je misschien nog niet meteen aan zou denken is dat je het groen en de besjes van je haagplanten ook kan gebruiken voor versieringen in je huis of op je tuintafel. Lekker goedkoop en het is nog leuk om te doen ook. Zeker met Kerstmis in het verschiet kun je de meest mooie en creatieve kerststukjes zelf maken van spullen die thuis gewoon voorhanden zijn. Heb je hier nog geen beeld bij of heb je er hulp bij nodig? Lees dan deze blog voor de broodnodige inspiratie.
De basis van een kerststukje is groen
Het belangrijkste onderdeel van een kerststukje is het groen. Een Conifeer, Jeneverbes, Taxus of Spar is hier uitermate geschikt voor. En ook de Hedera (Klimop) kun je goed gebruiken. Maak je een groot stuk, kies dan voor wat grover groen, ga je voor een kleiner exemplaar adviseren we groen met een fijnere structuur te gebruiken. Kies een aantal verschillende tinten als je zo door je tuin loopt. En kijk ook vooral naar andere planten, bomen, struiken en bloemen en niet alleen naar je haagplanten.
Kies een paar aanvullende kleuren
Nu heb je al 1 kleur in verschillende schakeringen en dat is groen. Een kerststukje dat alleen uit groen bestaat, zou wat saai zijn. Nee, het is juist mooi om dit aan te vullen met andere kleuren, zoals rood en bruin. Rood: besjes (denk aan de Hulst), appeltjes of rode bloemen. Bruin: dennenappels, boomschors en zwammen.
Waar maak je het kerststukje in of op?
Een kerstkrans maken voor aan of naast de voordeur of in je tuin is een leuk idee. Wil je een stuk op een tafel of kast, maak het dan in een bakje, potje of schaaltje. Die heb je vast nog ergens staan. Hou je niet van standaard? Kijk dan eens in je tuin of in het bos naar losliggende stukken stam of takken. Dat is meteen een stuk natuurlijker en creatiever. En uniek. Hier zijn er hoe dan ook geen twee (ongeveer) dezelfde van.
Maak je het kerststuk voor binnen, hou er dan rekening mee dat wat je ook gebruikt het wel waterdicht is. Zeker als je het binnen op je tafel of kast neerzet. Het geeft anders zo’n rotzooi en de vlekken krijg je nooit meer helemaal weg. Dat zou zonde zijn.
Oases zijn er in allerlei vormen en maten
Het groen, de besjes en de appeltjes steek je in oase (ze noemen het ook wel steekschuim). Dat kun je op veel plekken kopen, zeker als de feestdagen in zicht komen. Ze zijn er in allerlei vormen: blokken, bollen, kransen en ook nog eens in verschillende maten. Meestal zijn de oases niet precies goed van formaat, dan moet je ze bijsnijden. Dat is heel gemakkelijk. Voordat je de oase gebruikt, dompel je die helemaal onder in water. Het groen heeft de komende tijd lekker wat vocht waar het op kan teren. En het is sowieso voor jou makkelijker en prettiger als je het stuk opmaakt met natte oase.
Ook handig om te weten
Gebruik een scherp mesje om de onderkant van de takken schuin af te snijden. Zo steek je ze veel makkelijker in de oase en blijven ze beter zitten. Hebben sommige onderdelen van je kerststukje ondersteuning nodig? Denk aan bladeren die een beetje slaphangen. Dan kun je stokjes gebruiken. Bijvoorbeeld lange of korte satéprikkers.
De finishing touch of toch niet
We zijn er bijna. Het kerststukje is eigenlijk al zo goed als klaar. En het ligt er natuurlijk aan wat jij mooi vindt, hoe groot het kerststuk is en of er nog plek is, maar je kunt voor de finishing touch nog wat mos, kerstdecoratie of kerstballen toevoegen. Uiteraard kan een kerststukje ook heel mooi en compleet zijn zonder deze toevoegingen.
Aan de slag en veel plezier
Nou, je handen jeuken vast om eraan te beginnen. Dat snappen we helemaal. Haal dus die snoeischaar uit de garage of de schuur, zoek op Spotify een playlist met mooie kerstliedjes en ga aan de slag.
Veel plezier en alvast gezellige kerstdagen!