Januari: onderhoudsmaand
Januari is een maand waarin qua tuinwerkzaamheden niet veel hoeft te gebeuren. De meeste planten hebben hun bladeren een aantal maanden terug al verloren en deze zijn in de meeste gevallen opgeruimd. Ook hebben vaak de laatste snoeiwerkzaamheden al plaatsgevonden. Januari is daarom een rustmaand als het aankomt op tuinieren. Wat je wel kunt doen is je tuinmachines een onderhoudsbeurt geven. Zo stoom je deze klaar voor het voorjaar, zodat ze dan weer optimaal gebruikt kunnen worden!
Optimale levensduur
Over het algemeen koop je een tuinmachine met het idee dat je er lang mee vooruit kunt. Het aanschaffen van een heggenschaar, grasmaaier of kettingzaag is namelijk best een grote aankoop. Je hebt de levensduur van je tuinmachine voor een deel echter zelf in de hand. Wanneer je jouw materiaal goed verzorgd en regelmatig een onderhoudsbeurt geeft, kun je van de optimale levensduur van je machines genieten. Maar wat moet je dan allemaal checken en onderhouden? Dat leggen we je graag uit!
Veiligheid voorop
Er is één belangrijk verschil tussen het onderhoud van een elektrische tuinmachine en een tuinmachine die op benzine loopt. Bij een elektrische tuinmachine dien je altijd eerst de stekker uit te trekken voordat je aan het onderhoud begint. Controleer dit altijd goed om ongelukken te voorkomen!
Wat wel bij beide type machines van belang is, is het dragen van een veiligheidsuitrusting. Draag goede handschoenen en eventueel een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen de scherpen messen en mogelijk losspringend materiaal.
Blinkend schoon
Wanneer je jezelf helemaal hebt beschermd tegen eventuele ongelukken raden wij aan om te beginnen met een grondige schoonmaakbeurt van je tuinmachine. Verwijder alle groenresten die je tegenkomt, zoals gras, bladeren, takken, zand, enzovoort. Als deze resten blijven zitten kunnen ze grote schade aanrichten. Je kunt de machine reinigen met een spatel van hout of plastic. Voor het hardnekkigere vuil kun je een borstel gebruiken. Krijg je de machine nog niet helemaal schoon, dan kun je deze eventueel nog met water behandelen. Zorg er daarna wel altijd voor dat alles weer goed droog is om roestvorming te voorkomen.
Vlijmscherp
Nu alles weer blinkt is het tijd om de messen van je machine te checken. Om je machine optimaal te laten werken is het van belang dat de messen altijd scherp zijn. Dit vergemakkelijkt het werk en zorgt ervoor dat je minder stroom of benzine hoeft te gebruiken. Het is dus aan te raden om je messen eens goed te slijpen (of laten slijpen). Met scherpe messen kun je in het nieuwe seizoen meteen goed van start met je tuinwerkzaamheden.
Grondige inspectie
Geef vervolgens je machine een gehele inspectiebeurt. Zitten alle schroefjes nog goed vast? Is het handvat nog heel en vertoont dit geen scheurtjes? Doen alle hendels het nog goed? Is de stroomaansluiting nog veilig en zit er geen lek in de brandstoftank? Controleer elk deel van de machine zorgvuldig, draai schroeven aan waar nodig en vervang onderdelen die ernstig versleten zijn. Dit is ook meteen de fase waarin je checkt of de machine nog soepel draait. Beweegt deze moeizaam, dan kun je deze behandelen met olie. Ook is het een tip om antiroestbescherming aan te brengen om alles in goede staat te houden.
Klaar voor het voorjaar
Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt doornomen en bij elke stap de nodige actie hebt ondernomen, dan kun je met een gerust hart gaan genieten van de maanden tot het nieuwe tuinseizoen. Jouw machine is helemaal in vorm en klaar om weer op een veilige manier gebruikt te worden in het voorjaar. Laat dat nieuwe seizoen maar komen!