Is onkruid daadwerkelijk ongewenst?
Je kent het wel: zodra er onkruid in je tuin groeit triggert het om dit meteen te verwijderen. Zeker nu de weersomstandigheden buiten weer echt uitnodigen om te gaan tuinieren. Dan staat je tuin er tenminste weer netjes op! Maar is het wel zo slim om al het onkruid direct te wieden? Is al het onkruid ook daadwerkelijk ongewenst? We leggen het je graag uit.
Inzicht in je bodemtype
Groeiend onkruid in je tuin neemt een heel belangrijk voordeel met zich mee. Niet elk soort onkruid kan in elk bodemtype groeien. Op deze manier vertelt onkruid je dus veel over het type grond in je tuin. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld de ambitie hebt om een moestuin aan te leggen, of je afvraagt waarom bepaalde planten niet goed groeien.
Zo zijn er verschillende soorten onkruid die alleen kunnen groeien in voedselrijke bodems. Denk hierbij aan onder andere brandnetels, paardenbloemen, akkerdistels en straatgras. Zie je deze plantjes in je tuin verschijnen, dan weet je dat de grond waarin ze staan erg voedzaam is. Een perfecte plek om een moestuin te starten of planten te plaatsen die veel voeding nodig hebben.
Daarentegen laat bepaald onkruid het je ook weten wanneer je bodem in een niet zo goede staat verkeerd en welke staat dit dan is. Bepaalde soorten onkruid groeien alleen in bodems met een slechte structuur, ander onkruid geeft de voorkeur aan een zure bodem of juist een kalkrijke bodem. Zie je dit onkruid verschijnen, dan kan dit een indicator zijn voor je bodemcondities.
Zo is bijvoorbeeld het onkruid akkerwinde een indicator voor een verdichte bodem (humusarm en droog), een haagwinde een teken van zeer voedselrijke maar ook vochthoudende gronden en is de heermoes een teken van slecht doorlatende grond (vaak ook wat zurig).
Meer leven in je tuin
Mensen vinden onkruid vaak een ongewenste gast, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Veel insecten zien bepaalde soorten onkruid namelijk als een voedselbron. Zij worden er dus juist heel blij van. Zo komen bijen op paardenbloemen af en fladderen vlinders graag tussen de brandnetels. Om de biodiversiteit van je tuin te stimuleren is het verstandig om dit soort onkruid (met mate) te laten staan. Zo help je de natuur een handje mee.
Zet onkruid om in voeding
Natuurlijk is het hebben van teveel onkruid in je tuin ook weer niet fijn. Ze blokkeren het zicht op je eigen planten en kunnen voor een onopgeruimde uitstraling zorgen. Daarnaast eisen ze plek op in je grond, waardoor je eigen planten minder ruimte hebben om te groeien. Vandaar dat het bijhouden van je tuin door af en toe onkruid te verwijderen ook zeker aan te raden is. Maar dan wel de tip: gooi het onkruid niet direct bij het groenafval!
Onkruid is namelijk een perfecte aanvulling van je composthoop. Veel van deze planten zorgen voor stoffen en mineralen die als voeding kunnen dienen voor je tuin. Verzamel het verwijderde onkruid dus op je composthoop.
Naast voeding voor je tuin is (bepaald) onkruid ook een voedselbron voor de mens. Zo kun je van brandnetels bijvoorbeeld heerlijke soep of thee maken en zijn de bladeren van paardenbloemen heerlijk in een salade. Kijk dus eerst even naar de mogelijkheden voordat je het onkruid uit je tuin weggooit.