Hoe verduurzaam je je tuin?
De laatste tijd is er veel te doen om duurzaamheid en het milieu. We moeten met z’n allen duurzamer en energiezuiniger gaan leven. Dat is een feit. Dat kan op heel veel manieren. We spitsen ons in deze blog toe op – hoe kan het ook anders – tuinen duurzamer maken. Mocht je het nog niet weten, maar in je tuin kun je veel doen aan duurzaamheid. Denk aan minder sproeien, eigen compost maken en geen schutting plaatsen, maar een haag. Dat laatste is ook meteen goed voor de biodiversiteit. Lees je mee? Je krijgt in deze blog een aantal tips.
Haagplanten die CO2 en fijnstof uit de lucht halen
Rondom veel tuinen staan schuttingen of hekken. Lekker makkelijk. Maar absoluut niet duurzaam. Plant je daarentegen een rij met haagplanten dan ben je wél duurzaam bezig. De haagplanten nemen namelijk CO2 en fijnstof uit de lucht, zoals de Thuja of Leylandii coniferen (Cupressocyparis Leylandii of Leylandcipres). Dat is twee keer mooi, want én een haag staat mooi in je tuin én die verbetert de luchtkwaliteit.
Kies haagplanten voor meer biodiversiteit
En drie... een haag verhoogt ook nog eens de biodiversiteit in je tuin. Er komen heel wat insecten, vogels en vlinders op af. Wat is dat dan precies: biodiversiteit (of biologische diversiteit)? Dit is de variatie in levende organismen die worden aangetroffen in een bepaald gebied. In dit geval je tuin. Het omvat alle dieren, planten en micro-organismen die samenwerken in een ecosysteem. Elk organisme speelt hun eigen specifieke rol daarin. De meeste haagplanten zijn geschikt om meer biodiversiteit te brengen in je tuin. Als je kiest voor een tuinafscheiding met Laurierkers (Prunus Laurocerasus of Prunus Lusitanica), Taxus, Klimop (Hedera Hibernica), Liguster (Ligustrum) of een mix van deze planten, dan is er altijd leven in je tuin. Deze hagen trekken naast bijen en vlinders veel vogels aan. Heel gezellig dat gekwetter en getjilp, maar ze houden ook vijanden buiten de deur. Of liever: ze ruimen ze op. Denk aan rupsen. Die meestal geen goed doen aan je Buxus of andere planten.
Minder water gebruiken
Een lange periode van droogte is niet goed voor planten en bomen. We schreven hier al over in onze blog van vorige maand. Planten hebben in die periode meer water nodig. Niet echt duurzaam natuurlijk. Want water is schaars in een lange, hete zomer, dus moeten we er zo verstandig mogelijk mee omgaan. Waterverbruik verminderen is daarom een absolute must. Alleen hoe doe je dat tijdens die droogte waarin je juist meer water nodig hebt? Of dénkt te hebben in ieder geval…
Minder geld uitgeven aan water
Daar is een oplossing voor: een druppelsysteem aanleggen om je planten op tijd van water te voorzien. Je hebt bijvoorbeeld een druppelslang, die de wortels meteen water geeft. Geen verspilling dus. Ook is het mogelijk een druppelsysteem onder de grond aan te leggen. Dit is het meest duurzaam. Je zult zien dat het ook enorm scheelt in je portemonnee. Win-win dus. Minder water gebruiken en dus duurzamer bezig zijn én geld overhouden voor andere dingen. Natuurlijk zul je het systeem eerst moeten aanschaffen en (laten) aanleggen, maar die kosten haal je er na een paar jaar weer uit.
Eigen compost maken: minder afval, minder uitgaven én gezondere grond
Wat ook heel duurzaam is en goedkoop: zelf compost maken. Dat kan gewoon op een composthoop maar ook in een speciale compostbak. Het groenteafval en fruitafval gooi je niet meer weg, maar je laat het composteren en gebruikt het weer in je tuin. Je hebt zo minder afval dat je moet laat ophalen en je haagplanten en andere planten zullen het zeker niet vervelend vinden om geregeld een compostlaagje op de ‘voeten’ geworpen te krijgen. Het verbetert de bodem enorm. En je hoeft dus geen mest meer te kopen.
Nog enkele tips voor meer biodiversiteit in je tuin
Vervang de tegels in je tuin voor gras of borders met tuinplanten. Het is een mooier gezicht. Groener ook. Maar je zult ook zien dat er meer vlinders en bijen je tuin zullen vinden. Dat is toch prachtig? En daarnaast is het ook nog heel goed voor (het behoud van) die beestjes, die steeds vaker met uitsterven worden bedreigd.