Het winterklaar maken van je tuin tijdens de herfst
We zitten op dit moment midden in de herfst, maar toch is het al tijd om na te denken over de winter. Zeker op het gebied van tuinieren. Het wordt al langzaam tijd om je tuin winterklaar te gaan maken. De herfst is hier ideaal voor, aangezien de temperaturen dan niet te warm, maar ook nog niet te koud zijn! Graag zetten wij een aantal klusjes voor je op een rijtje die je kunt uitvoeren om goed voorbereid de winter in te gaan.
Dorre bloemen en bloemstengels
In de herfstmaanden zijn de meeste tuinplanten uitgebloeid. Alle planten die in de lente en zomer in bloei stonden bevatten in het najaar dorre bloemen en bloemstengels. Nu is het tijd om de dorre bloemen en de stengels waaraan ze zitten af te knippen. Ze hebben geen sierwaarde meer te bieden en kosten de plant onnodige energie. Let er op dat je de bladeren en bladstengels wel aan de plant laat zitten. Deze vormen een natuurlijke bescherming tegen vorst, waardoor de kans op schade aan de plant in de winter kleiner is.
Afgevallen bladeren
De herfst is de periode waarin bladeren van bomen en struiken gaan vallen. Vaak hebben we de neiging om deze direct te verwijderen, om zo de tuin weer netjes te maken. Bladeren verwijderen van je gazon wordt ook zeker aangeraden! Afgevallen bladeren kunnen namelijk voor bruine plekken zorgen. De bladeren die op de aarde rondom planten liggen kunnen echter het beste blijven liggen. Zodra de bladeren verteren zorgen deze voor een natuurlijke humuslaag waar planten veel voedingstoffen uithalen.
Een schone vijver
Heb je een vijver? Dan is het belangrijk om deze te ontdoen van dode vijverplanten en ingewaaide bladeren. Zo voorkom je dat de waterkwaliteit omlaag gaat en is de kans op algen in het voorjaar kleiner. Ook is het van belang dat de vijver tijdens de winter niet in zijn geheel dichtvriest. Dit kan voorkomen worden door bijvoorbeeld een onderwaterpomp in je vijver te plaatsen, of een ander middel dat het vijverwater in beweging brengt. De beweging zorgt voor zuurstof in het water en zo kan de vijver niet geheel dichtvriezen.
Goed de winter door
Verder is het van belang om planten die niet vorstbestendig zijn naar binnen te halen of te beschermen door deze in te pakken. Snoei eventuele verdorde bloemknoppen aan planten weg en zorg ervoor dat je gazon er netjes bijligt, maar niet te kort is!
Heb je alle bovenstaande klusjes uitgevoerd, dan weet je zeker dat jouw tuin goed de winter doorkomt en er in het voorjaar nog steeds netjes bijligt!