Het is bijna lente. Welke haagplanten kies jij?
De lente is in aantocht. Wat is er dan mooier om met je vingers in de tuinaarde te zitten. En met je hoofd bij een nieuwe haag. Toch? Gelukkig kun je in het voorjaar prima een haag planten. Door de zachtere temperaturen is het voor jezelf, maar ook voor de planten een ideale tijd. Welke haagplanten kun je in de grond zetten? En welke hebben een mooie opvallende kleur of bloeien zelfs? Lees je deze blog dan weet je straks alle antwoorden op die vragen.
In de lente kies je deze haagplanten
Heesters zijn perfecte haagplanten om in de lente in de grond te zetten. Denk aan de Hulst (Ilex Crenata), de Groene Beukhaag (Fagus Sylvatica), de Rode Beukhaag (Fagus Sylvatica Atropurpurea), de Haagbeuk (Carpinus Betulus), de Taxus, de Laurierkers (Prunus Laurocerasus/Lusitanica), de Liguster (Ligustrum) of de Thuja. De planten kunnen dan goed wortelen, maar het is ook fijn dat de grond nog niet zo warm of droog is. Langdurige hitte of droogte vinden haagplanten sowieso niet fijn. En ook als de grond bevroren is, kun je beter de haag niet in de grond zetten. Maar dat is gelukkig in de lente meestal niet het geval. Ook in dit seizoen moet je hen voorzien van wat extra voeding, zoals aanplantgrond of tuinaarde. En uiteraard ook genoeg water geven als het niet veel regent.
Korte omschrijving per haagplant
Ilex Crenata
De Hulst is een winterharde, groenblijvende haagplant, die bestand is tegen de buxusmot en buxusrups. Je kunt kiezen voor een strakke haag als afscheiding of een haag voor de sier midden in je tuin.
Fagus Sylvatica
In het voorjaar bieden de planten van de Groene Beukhaag een prachtig display, die richting de zomer langzaam verdwijnt. In de herfst krijgt de plant bruin en koperachtig oranje kleuren. Een mooi gezicht.
Fagus Sylvatica Atropurpurea
De Rode Beuk is een haagsoort met glanzend groen blad in paarse en donkergroene tinten. Het is een ideale plant om een haag van te vormen.
Carpinus Betulus
De Haagbeuk heeft groene bladeren met diepe aderen die in het najaar grijs kleuren. Laat in de lente krijgt hij katjes die later klein fruit worden. De vogels vinden deze vruchtjes heerlijk. Aan levendigheid en vrolijkheid geen gebrek in jouw tuin dus.
Taxus
De Taxus is een decoratieve groenblijvende haagplant en wordt veel gekweekt in Europa en Azië. Hij is zeer robuust en gemakkelijk in onderhoud. Je kunt hem bijna in elke vorm snoeien.
Prunus Laurocerasus
De Laurierkers is zeer populair in heel Europa. Niet voor niets. Want hij heeft grote, leerachtige bladeren en is wintergroen én winterhard. De plant is zeer tevreden in bijna elke grondsoort.
Ligustrum
De Liguster is sterk en een snelle groeier. Je hebt binnen no-time privacy, wat ideaal is. Ook geeft hij een sierlijke touch aan je tuin. Hij is semi-wintergroen. Dat betekent dat hij alleen bij zeer strenge vorst zijn bladeren laat vallen.
Thuja
De Thuja is een schubconifeer. Hierdoor oogt hij wat zachter en heeft hij een vriendelijker uiterlijk. Hij is zeer populair door zijn makkelijke karakter. Ook is de plant zeer winterhard.
De winter is vaak nog beter om te planten
De lente is voor de meeste haagplanten dus een goed seizoen om geplant te worden. Maar eerlijk is eerlijk: de late herfst of de winter is voor sommige haagplanten nog geschikter om ze in de volle grond te zetten. De wortels gaan namelijk pas in de lente groeien. De planten overleven het daarom in de meeste gevallen wel en wat ook heel fijn is: je kunt al meteen van de haag genieten. Let wel op dat je de planten niet in de grond zet als het vriest.
Altijd een mooie en geschikte haag voor jou
Er is genoeg stof om over na te denken. Ook welke haag je kiest, is nog een hele puzzel. Kijk eens rustig rond op onze website. We hebben tientallen haagplanten. Ze zijn er in allerlei kleuren, maten en groeiwijzen. Er zit altijd iets moois en geschikts voor je bij, daar zijn we van overtuigd.